9789170374036_100Lilla stjärna” är berättelsen om två utstötta tonårsflickor. De föds så gott som samtidigt i samma del av landet, men där upphör likheterna. Den första flickan, som så småningom får namnet Theres (efter Ulrike Meinhofs alter ego), lämnas som nyfödd för att dö i skogen men hittas av Lennart, en avdankad Svensktoppsstjärna med stora familjeproblem. Det visar sig snart att den lilla flickan, som uppvisar autistiska drag, har en sällsam sångbegåvning, och i Lennarts källare lever hon på barnmat och musik. Ända tills… (Ja, ni får läsa själva.)

Den andra flickan är en helt vanlig flicka, en normalbegåvad tjej, från en normal familj med vanliga problem. När dessa två möts via internet inleds en serie händelser som eskalerar i totalt blodigt vansinne där de tror sig tillhöra vargflocken på Skansen istället för människorna.

Detta är en bok som kan få vem som helst att sluta med den ultimata kombon småätande och läsning. Detta sker nånstans runt att flickan mördar sina ”föräldrar” med en hammare och en borrmaskin…sen blir man inte sugen mer.

Jag är lite tveksam i min inställning till Ajvide Lindqvists böcker. Varje bok är ett unikt exemplar på en suggestiv världsbild som förvrängs i alla otänkbara skepnader och den gemensamma nämnaren är ondskans sökande efter kärlek, gärna via omvägen blodbad på makabert sätt. Ändå kan jag inte låta bli. Jag måste se hur han skapar sin värld den här gången och nästa och nästa…

Man vet inte; är det konst, eller är det bara konstigt?

Annonser